Siedma pečať

Galéria

Boha volá, vzýva, ale z temnôt sa nikto neozýva.

Inšpiráciu k tvorbe tejto snímky našiel Ingmar Bergman vo filmoch Akira Kurosawu, ktorého bol veľkým obdivovateľom.

Film je zaradený v zozname „najvýznamnejších filmov“, ktorý vydal Vatikán v roku 1995 na prianie pápeža Jana Pavla II. Nachádza sa v kategórii filmov, ktoré sú významné svojou umeleckou hodnotou.

Od nepamäti starý príbeh o zmysle života a hľadaní Boha. Stredoveký rytier Antonius Block sa úporne snaží nájsť odpovede na tieto otázky, ale ako sám hovorí: „Boha volá, vzýva, ale z temnôt sa nikto neozýva.“ Následne prichádza k presvedčeniu, že Boh nejestvuje a ani Smrť mu nedokáže pomôcť, veď, ako sama hovorí: „Je nevedomá.“ A práve odklad, počas ktorého hral šachovú partiu so samotnou Smrťou, mu umožní zmieriť sa so svetom a spoznať skutočnú silu lásky.

Z viac ako 50 filmov, ktoré Bergman vytvoril, bol tento jeho najobľúbenejší. Rytier Antonius Block (Max von Sydow) sa vracia domov do Švédska z križiackej výpravy proti neveriacim. Svoju zem však nájde spustošenú besniacim morom. Blocka navštívi Smrť a oznámi mu, že jeho dni sú zrátané. A tak sa dohodnú na šachovej partii.

Snímka obsahuje mnoho silných a pôsobivých scén, napríklad sprievod bičujúcich sa mníchov, alebo záverečnú scénu, keď si pre Blocka a jeho priateľov prichádza Smrť. Čiernobiela podoba filmu podporuje expresívnosť, stvárnenie Smrti je silnou impresiou. Svoj podiel na unikátnosti filmu má aj osobitá, skvele priliehavá hudba a zvuky. Témou filmu je hľadanie Boha. Neočakávajte však žiadnu jednoznačnú odpoveď. Snímka si nekladie otázku, či „Boh je, alebo nie je,“ len popisuje cestu za jeho hľadaním. Ďalšou silnou témou filmu je mor a strach z neho.

Dĺžka podujatia: 96 minút
Rok výroby: 1957

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.

Hudba

  • Erik Nordgren

Kamera

  • Gunnar Fischer

Réžia

  • Ingmar Bergman

Scenár

  • Ingmar Bergman

Strih

  • Lennart Wallén