Ingmar Bergman: Lesné jahody

Ingmar Bergman: Lesné jahody

Galéria

Zvláštny sen samotárskeho profesora Borga v úvode filmu otvára Bergmanovu filmovú reflexiu starnutia a strachu z blížiacej sa smrti a premrhaného života.

Sen starnúceho profesora Borga naznačuje neodvratnú blízkosť jeho smrti, a zároveň neodčinený dlh, ktorý musí do konca svojho života splatiť. Rozhodne sa odcestovať na juh Švédska, no z poverčivosti a strachu pred lietadlom uprednostní cestu autom. V sprievode jeho nevesty sa výlet mení na cestu do minulosti a vnútra, počas ktorej sa hranice medzi skutočnosťou a snom pomaly rozplývajú. Na konci namáhavej duševnej púte Borga čaká kruté sebapoznanie a prehodnotenie doterajšieho života.

Lesné jahody sú veľmi osobným autorským dielom. Borgov hrozivý sen je inšpirovaný Bergmanovým vlastným snom a film je jeho intímnou spoveďou, ktorej cieľom je dosiahnuť psychickú úľavu. Bolestný smrteľný zápas prežíval v úlohe profesora aj jeho predstaviteľ – Victor Sjöström.

Snímka bola v roku 1960 nominovaná na Oscara za najlepší originálny scenár a získala ďalších 12 filmových ocenení, napríklad cenu FIPRESCI a Zlatého medveďa na MFF v Berlíne 1958 či v tom istom roku Cenu Francesca Pasinettiho na MFF v Benátkach.

Dĺžka podujatia: 90 minút
Rok výroby: 1957
Dátum lokálnej premiéry: 28. máj 2015

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.