Slovenský komorný orchester

Slovenský komorný orchester

Galéria

Koncert Slovenský komorný orchester

Pozývame vás na výnimočný koncert jedného z popredných hudobných telies v oblasti klasickej hudby a to nielen u nás, na Slovensku, ale aj v zahraničí. V našej Synagóge sa opäť po takmer troch rokoch predstavia legendárny "Warchalovci", ktorý vystupujú pod menom Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala.

Vznikol v roku 1960 na pôde Slovenskej filharmónie a pri jeho zrode stál vynikajúci huslista sliezskeho pôvodu Bohdan Warchal (1930–2000). Od svojho založenia bol jedným z najpopulárnejších súborov v oblasti klasickej hudby na Slovensku. Pod vedením majstra Warchala sa sformoval na popredného predstaviteľa slovenského interpretačného umenia v zahraničí. Odborná kritika vyzdvihovala najmä prepracované frázovanie a mäkký farebný zvuk telesa. Ťažiskom repertoáru orchestra bola hudba baroka, neskôr i hudba 19. a 20. storočia vrátane množstva premiér slovenských a zahraničných skladateľov. Slovenský komorný orchester účinkoval na významných hudobných festivaloch, uskutočnil koncerty na prestížnych svetových pódiách v Európe, Severnej a Južnej Amerike, Austrálii a Ázii. Spolupracovali s ním mnohí prominentní interpreti a pre domáce a zahraničné nahrávacie spoločnosti súbor nahral vyše 100 titulov hudby rôznych štýlových období.

Bohdan Warchal viedol orchester celých 40 rokov. Jeho nástupcom sa stal Ewald Danel, ktorý je umeleckým vedúcim orchestra od roku 2001. Repertoárové ťažisko omladeného telesa sa jemne posunulo v prospech romantizmu a hudby 20. storočia.

27.5.2019 o 18:00 v Synagóge

Vstupné 8,- €

Voľné sedenie

Dĺžka podujatia: 90 minút

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.