Divadlo Štúdio tanca - Horror Vacui (experimentálne pohybové predstavenie - súčasný tanec)

Galéria

Pozývame vás na experimentálne pohybové predstavenie s názvom Horror Vacui a uvedie ho Divadla Štúdio tanca. Autorom tohoto diela je mexický choreograf Arturo Lugo - Amplio Espectro.

Koncept a choreografia: Arturo Lugo – Amplio Espectro

Kostýmy a scénografia: tun_projekt_studio

Svetelný dizajn: Arturo Lugo

Hudba: Santiago Blaum

účinkujú – umelecký súbor DŠT:

Tibor Trulik

Michaela Mirtová

Diego Álvarez Sanóu

Indira Chamalé Ortiz

Cindy Ng

Dĺžka predstavenia: 45 minút

Predstavenie je vhodné pre dospelých a deti od 3 rokov.

Upozorňujeme, že vstupenky na predstavenie sú na voľné státie!

O Horror Vacui

Horror Vacui vznikalo v Divadle Štúdio tanca v decembri 2022. Je to unikátne dielo založené na metódach reuse (znovupoužitie) a recycle (recyklácia) umenia.

Tieto metódy sú možno vo svete už dobre známe, no na Slovensku ide najmä v súvislosti so súčasným tancom o ojedinelosť.

Horror Vacui je teda akousi spleťou troch diel zoskupenia Amplio Espectro. Jeho členom je Arturo Lugo, scénograf a choreograf, ktorý v priebehu niekoľkých týždňov strávených v DŠT s naším umeleckým tímom položil základy Horror Vacui. Prečo základy? Pretože Horror Vacui je tzv. open source dielo, ktoré môžeme a budeme ďalej rozvíjať a prispôsobovať podľa potrieb priestoru, divákov, tanečníkov…dalo by sa povedať, že nikdy neuvidíte to isté Horror Vacui. Pokojne to teda môžete vidieť mnohokrát.

Čo znamená Horror Vacui?

Vo voľnom preklade Horror Vacui znamená strach z prázdnoty. Nie je to však nič desivé ani nepríjemné. Dielo pracuje s objektmi, s farbami, s okolím, s divákmi tak, že ich vníma ako súčasť svojho bytia. Zjednodušene povedané, ja momentálne píšem tieto riadky na notebooku položenom na konkrétnom stole, vedľa mňa sa nachádza šálka kávy a telefón, predo mnou okno s výhľadom na zasnežené okolie. Toto všetko sú okolnosti a objekty, ktoré patria do mojej aktuálnej situácie. Je to konštanta môjho existovania. Ak by som sa presunula na vedľajšiu stoličku, naskytol by sa mi pohľad na skriňu a vedľa mňa by už nebola káva ani telefón. Mohla by som ich presunúť, čím by som zmenila dispozíciu celej miestnosti, a teda dispozíciu môjho aktuálneho bytia. A čo keby tu nebolo nič, len prázdnota?

Medzi objektmi a telom (človekom) vznikajú unikátne situácie, transformácie, ktoré spätne pôsobia na okolitý priestor. Práve skúmanie tohto vzťahu je základom Horror Vacui.

Čo môžete od Horror Vacui očakávať?

Farebné prostredie, pekné objekty a zábavu. Vrelo odporúčame plne sa zapojiť, ísť do priestoru, vyzuť si topánky a zažiť to. Horror Vacui nie je dielo, ktoré by ste mali len pozorovať z miesta. Odpútajte sa od konvenčných pravidiel správania sa v divadelnej sále. Zoberte kamošky, kamošov, rodinu, deti a spoločne si to zažite. Choďte medzi objekty, medzi telá, pozorujte zblízka, z diaľky, siahnite na predmety a uvažujte, ako sa cítite v súvislosti s nimi a s priestorom okolo vás. Nechajte si rozviať vlasy, keď okolo vás prebehne tanečník/čka. Staňte sa aktérom, súčasťou priestoru a diania okolo vás.

—----------

O Amplio Espectro

Ide o transdisciplinárny projekt, ktorý vytvorili na jeseň 2013 v Mexico City Joshua Sanchéz, Valentina Ayluardo a Arturo Lugo. Projekt sa snaží budovať kreatívne procesy, ktoré skúmajú možnosti tela, pohybu, obrazu, predmetov a priestorov z rôznych perspektív a jazykov. Tím Amplio Espectro je rôznorodý a preto aj ich projekty intuitívnym, reflexívnym a vzdelávacím spôsobom prechádzajú rôznymi disciplínami. Od roku 2013 Amplio Espectro vytvára diela v rôznych formách spolupráce a tvorivých procesov; performance, inštalácie, grafické intervencie, fotografie, video a inštalácie priestorov prezentované v rôznych priestoroch na národnej a medzinárodnej úrovni ako Aura Dance Festival (Litva), Museo Jumex (Mexiko), Internationales Zentrum für Tanz und Bewegungskunst fabrik Potsdam (Nemecko) či Festival Onésimo González (Mexiko).

Arturo Lugo

Absolvoval Centro de Educación Artística „Luis Spota Saavedra“ a Escuela Profesional de Danza de Mazatlán EPDM, bol súčasťou Diplomado Interacciones v meste Oaxaca, bol štipendistom Fondo Nacional de Cultura y Artes (FONCA) 2011 -2012. Získal štipendium od Akademie der Künste, aby mohol byť súčasťou programu Young Academy 2017-2018 v Berlíne v Nemecku.

Od roku 2011 pracoval ako performer, umelecký riaditeľ, kostýmový výtvarník a svetelný dizajnér pre rôzne umelecké projekty v Mexiku, Nemecku a Spojených štátoch.

Od roku 2013 tvorí a umelecky spolurežíruje projekt Amplio Espectro, kultúrnu organizáciu LA SANTA CULPA a od roku 2014 ateliér tun_projekt. Arturo Lugo tiež koordinuje laboratórium ATLAS << mapy- obrazy a pohyb >>, kde tiež vyučuje.

Od roku 2014 je súčasťou tvorivého tímu a producentom MEDZINÁRODNÉHO FESTIVALU MÚZICKÝCH UMENÍ Cuatro x Cuatro: FESTIVAL4x4 v réžii Shanti Vera v Mexiku.

Dĺžka podujatia: 45 minút

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.