Príbeh saxofónu - koncert klasickej hudby (Ladislav Fančovič - Jakub Čižmarovič)

Príbeh saxofónu - koncert klasickej hudby (Ladislav Fančovič - Jakub Čižmarovič)

Galéria

Pozývame vás na jedinečný koncert klasickej hudby, ktorý je súčasťou projektu Príbeh saxofónu. Koncertný program prináša prierez tvorby pre rôzne typy saxofónov z prvých dekád jeho vzniku (roky 1858 - 1930). Najväčšou motiváciou pri vzniku tohto konceptu bol fakt, že v roku 2024 si pripomíname dvojité okrúhle výročie vynálezcu saxofónu Adolpha Saxa (1814 - 1894). Väčšina skladieb tejto zaujímavej dramaturgie navyše zaznie v slovenskej premiére.

Aby umelci poslucháčom sprostredkovali čo najvernejší a najzaujímavejší zážitok, jednotlivé skladby zaznejú na originálnych dobových nástrojoch a náustkoch z obdobia vzniku jednotlivých skladieb.

Účinkujú: Ladislav Fančovič - saxofóny a Jakub Čižmarovič - klavír

LADISLAV FANČOVIČ je považovaný za významného predstaviteľa európskeho interpretačného umenia a zároveň patrí k najvšestrannejším umelcom na česko-slovenskej hudobnej scéne. Študoval na Akadémii múzických umení v Prahe a na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni. Okrem hry na klavír sa od r. 2013 venuje aj hre na saxofóne a je neúnavným propagátorom interpretácie klasickej hudby na tomto nástroji na Slovensku. V r. 2014 založil saxofónové kvarteto Pressburg Saxophone Quartet, ktorého repertoár tvoria skladby z oblasti vážnej hudby a tiež originálne aranžmány hudobného žánru ragtime z rokov 1910 až 1920, kedy saxofón ako hudobný nástroj zažíval svoj najväčší rozkvet a stal sa inšpiráciou pre interpretov aj pre hudobných skladateľov. V r. 2022 úspešne ukončil magisterské štúdium hry na saxofóne na Fontys University v Holandsku pod vedením jednej z najväčších saxofónových osobností klasickej hudby, skladateľa a dirigenta Andreasa van Zoelena.

JAKUB ČIŽMAROVIČ sa narodil v známej hudobníckej rodine na Slovensku a žije v Kolíne nad Rýnom. Hre na klavír sa začal venovať až ako 9 ročný. Vďaka výnimočnému talentu dosiahol svoje prvé úspechy už v 11. rokoch. Získal 1. ceny na klavírnych súťažiach v Kolíne a v Münsteri. Jeho razantný vývoj pokračoval ďalšími oceneniami v roku 1998. Bol finalistom "Steinway" súťaže v Berlíne, ako i medzinárodnej klavírnej súťaže "Carl Czerny" v Prahe. V roku 1999 obdržal opäť 1. cenu na najvýznamnejšej celonemeckej súťaži pre mládež "Jugend musiziert". Ďalším ocenením bolo udelenie 1. ceny na "Grotrian - Steinweg Wettbewerb" súťaži v Braunschweigu, kde mu ako prvému účastníkovi vôbec bola udelená i špeciálna cena významného klavírneho pedagóga v medzinárodnom meradle - "Cena Karl-Heinza Kämmerlinga". Rad úspechov mladého klaviristu pokračoval ďalej i na medzinárodných klavírnych súťažiach.

Napriek svojmu mladému veku koncertoval ako sólista už s početnými orchestrami. Gürzenich Orchester Köln, WDR Rundfunkorchester, Staatskapelle Halle, Westdeutsche Sinfonia, Norddeutsche Philharmonie Rostock,Kölner Kammerorchester, Bergische Symphoniker, Sinfonieorchester Aachen, Neubranderburger Philharmonie, Neue Philharmonie Westfalen, Nordwestdeutsche Philharmonie, Slovenská Filharmónia, Košická Filharmónia, Slovak Sinfonietta, Symfonický Orchester Slovenského Rozhlasu (SOSR),Sinfonia Varsovia, Orchestre Philharmonique de Liege, Korean Symphony Orchestra, Hwan Orchestra (Korea), Korean Chamber Orchestera, Rotterdam Philharmonic Orchestra ako i svetoznámy Chicago Symphony Orchestra.

Predpredaj vstupeniek: MIC Lučenec a online na kultura.lucenec.sk

Dĺžka podujatia: 60 minút

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.